
California State University San Marcos 
 

Additional Employment and Overload FAQs 
 

Responsibility for Monitoring Workload and Assuring Compliance 

Faculty are responsible for monitoring their time commitments for activities compensated through CSU 
payroll and for assuring compliance with the 125% rule. They are expected to communicate with their 
department chair and Dean about any prospective appointments and obtain approval prior to taking on any 
additional employment commitments. 

1. Q. What is “Additional Employment”? 
 

A. “Additional Employment” is a term used in the Faculty Collective Bargaining Agreement (CBA) 
which refers to any employment within the California State University system which is in 
addition to a faculty unit employee’s primary appointment.  

 
2. Q. What is considered my “primary appointment”? 

 
A. A faculty unit employee’s “primary appointment” is defined as the position within the California 

State University system in which the employee is assigned to for the bulk of their employment. 
For example, if a Lecturer works for two programs (i.e. English and Psychology) on one campus, 
the “primary appointment” in considered the work done for the program at the highest time 
base, or WTUs taught. The same principle would apply for Lecturers working for two programs 
at two separate CSU campuses.  

 
3. Q. How much “additional employment” is allowed? 

 
A. The CSU Additional Employment Policy limits the total employment an individual may have 

within the CSU system. Under the current CBA, that limit is 125%. Additional Employment 
cannot exceed 25% of a full-time position, and these employment limitations are based on 
time-base and not salary. However, there are many different scenarios allowable under this 
“125% Rule.”  

 
4. Q. Can Faculty teach more than full-time, or in excess of a 1.0 time-base? 

 
A. That depends. Faculty unit employees are limited to teaching 15 WTUs per semester or having 

a 1.0 time base, on one campus, for pay from the CSU payroll (General Fund dollars). However, 
the Additional Employment Policy in the CBA provides for additional employment of up to 25% 
of a full-time position if the additional employment: 
 
1. Consists of employment of a substantially different nature from the primary or normal 

employment; or 
2. Is funded from non-general fund sources; or 
3. Is the result of the accrual of part-time employment on more than one campus. 

https://www.calstate.edu/csu-system/faculty-staff/labor-and-employee-relations/Pages/unit3-cfa.aspx
https://www.calstate.edu/csu-system/faculty-staff/labor-and-employee-relations/Documents/unit3-cfa/article36.pdf


4. Is necessary to meet a temporary faculty employee’s entitlement to full-time work , or to 
offer work to a part-time temporary faculty employee up to full time under provision 
12.29(a)(8) or (b)(9). 

             
This 25% additional employment in excess of a full-time workload is termed “overload,” a term 
exclusive to employees represented by CFA under the Faculty Collective Bargaining Agreement.  

 
5. Q. The CBA says, “Consists of employment of a substantially different nature from 
                    the primary or normal work assignment,” what does that mean?  
 

A. As a faculty member in the CSU, your primary or normal work assignment is typically a 
combination of teaching, class preparation and university service. In some circumstances, 
faculty are given “assigned time” which is a partial release from a regular work assignment to 
pursue research, scholarly, administrative, or other activity that aids the mission of the 
university. Additional employment as “overload,” cannot be paid for work that is of the same 
nature as from what the CSU has hired you to do as your normal assignment.  

 
6. Q. What are non-general fund sources? 
 

A. Additional employment, when consisting of employment that is not of a substantially different 
nature from the primary or normal assignment, must be assigned from self-supported 
programs that are not paid through the state (General Fund). The best example of additional 
employment funded from non-general fund sources is faculty unit employees who are assigned 
to teach through Extended Learning.  

 
7. Q. If a Lecturer is teaching less than full-time, how much additional employment may they accept? 
 

A. Faculty unit employees can accept additional employment up to 15 WTUs or 1.0 time-base 
without it having to adhere to the criteria mentioned in #4 above. Any additional employment 
over a 1.0 time-base, up to the 25% “overload” maximum, must follow the criteria found in the 
CSU Additional Employment Policy.  
 
For example, if a Lecturer teaches 12 WTUs for the Math program, they may accept 3 WTUs as 
additional employment from Math or another program at CSUSM. That same Lecturer may also 
accept another 3 WTUs as “overload,” to teach through Extended Learning. The total 
employment of this Lecturer would comply with the 125% Rule.  
 
For example, if a Lecturer teaches 15 WTUs for the Psychology program and CSUSM, they may 
accept an additional 3 WTUs from the Psychology program at another CSU. The total 
employment of this Lecturer would also comply with the 125% Rule.  
 
For example, if a Lecturer teaches 6 WTUs for the Computer Science program and 9 WTUs for 
the Math program, they may accept 3 WTUs as “overload” to teach through Extended Learning. 
The total employment of this Lecturer would comply with the 125% Rule.  
 
 
 
 
 



8. Q. What does 25% of full-time translate to in days/hours/WTUs? 
 

A. 25% of a full-time Academic Year position is equivalent to, approximately: 
1. 10 hours per week (40hrs x .25), or  
2. 21 days per semester (84 days per semester x .25), or  
3. 3.75 WTUs per semester (15 WTUs x .25) 
 
This equates to a maximum of 3.75 WTUs per semester.  

 
9. Q. If a Faculty member is working on a grant can they still accept additional employment? 
 

A. It depends. Faculty funded 100% through a Federal grant can work no more than 100% time.  
 

All grants at CSUSM are administered through the General Fund. For faculty members who are 
100% grant funded (not Federal), they can accept additional employment as “overload” not to 
exceed the 25% maximum. Faculty partially funded through a grant can accept additional 
employment up to full-time or a 1.0 time-base without it having to adhere to the criteria 
mentioned in #4 above. Any additional employment over a 1.0 time-base, up to the 25% 
“overload” maximum, must follow the criteria found in the CSU Additional Employment Policy. 
 
For example, Faculty who are 100% funded through a grant (not Federal) may accept 3 WTUs of 
“overload,” to teach through Extended Learning. However, they would not be allowed to teach 
through another state-supported program. Teaching through a state-supported program would 
be in violation of A.2 discussed in Q. #4. 
 
For example, a Faculty member that is less than 100% funded through a grant, say 80% funded 
(.8 time-base), can accept 3 WTUs of additional employment in the English program (General 
Fund) to bring them up to 100% or a 1.0 time-base. The same faculty member can also accept 
an additional 3 WTUs as “overload,” to teach through Extended Learning (non-general fund).  
 

10. Q. Can Academic Administrators accept additional employment in the faculty unit? 
 
A. No. Unit 3 compensation to an MPP in Academic Affairs for teaching is not allowed.  
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